ସିଡ୍ସ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ, କିନ୍ତୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ
ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚେତନା ମଧ୍ୟରେ ସିଡ୍ସ (ବୀଜ) ଖାଇବା ଏକ ପ୍ରଚଳିତ ପ୍ରବୃତ୍ତି ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ବୀଜଗୁଡ଼ିକ—ଫ୍ଲାକ୍ସସିଡ୍, ଚିଆ ସିଡ୍ସ, ସନ୍ ଫ୍ଲାୱର୍, ପମ୍କିନ ସିଡ୍ସ, ଓ ଲୋଟସ ସିଡ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି—ରେ ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ, ଅଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ, ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ସ ଓ ପ୍ରୋଟିନ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ।
ଚିଆ ସିଡ୍ସ: ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରତ୍ନ ଚିଆ ସିଡ୍ସ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ବୀଜ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସିତ। ଏହା ଦେହର ଇମ୍ୟୁନିଟି ବୃଦ୍ଧି, ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଓଜନ କମେଇବା, ଓ ପାଚନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଉପକୃତ।
କିନ୍ତୁ କେଉଁଭଳି ଖାଇବେ?
ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଚିଆ ସିଡ୍ସର ଲାଭ ତାହାଙ୍କୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ସେବନ କରିନଥିବାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି। ଏହାକୁ ଶୁଷ୍କ ଅବସ୍ଥାରେ ନ ଖାଇ ବେସି ଭଲ ହୁଏ ପାଣି, ଦୁଧ କିମ୍ବା ଜୁସ୍ରେ ଭିଜାଇ ୨୦–୩୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ଖାଇବା। ଏହି ଭିଜିଥିବା ସିଡ୍ସ ଶରୀରରେ ଆସାନିରେ ପାଚନ ହୁଏ ଓ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଅବଶୋଷଣ ବଢ଼େ।
ଚେତାବନୀ:
ଯଦି ଚିଆ ସିଡ୍ସକୁ ଶୁଷ୍କ ଅବସ୍ଥାରେ ବେଶି ପରିମାଣରେ ଖାଇଲେ, ତେବେ ଏହା ପାଚନ ସମସ୍ୟା, ଗ୍ୟାସ୍, ବା ଆତ୍ମା ଗଠିତ କରିପାରେ। ଏହିଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର୍ ଓ ଅମିଶ୍ର ଶ୍ରେଣୀର ବିଶେଷ ଉପାଦାନ ପାଚନ ତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅସୁବିଧାଦାୟକ ହୋଇପାରେ।
