ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦେଶୀ ଚାଷର ନିରନ୍ତର ଓ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପଦ୍ଧତି ଶୀର୍ଷକ ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଓ କର୍ମଶାଳା ଉଦଯାପିତ
ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୨୭ରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୩୦, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶୀ ଚାଷ (ସ୍ୱଦେଶୀ କୃଷି) ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ୪ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସେମିନାର ତଥା କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଏଗ୍ରିକଲ୍ଚର ଏବଂ ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଆନିମଲ ହଜବାନ୍ଦ୍ରି ର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଧୁନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିରେ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟବର କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର ଚକ୍ରଧର ତ୍ରିପାଠୀ ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରକୁ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଫେସର ତ୍ରିପାଠୀ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ଦେଶୀ କୃଷିର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ପାରମ୍ପରିକ ରାସାୟନିକ ପଦ୍ଧତି ତୁଳନାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରିବେଶ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜୈବ ବିବିଧତା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ଉପରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଫେସର ତ୍ରିପାଠୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶୀ କୃଷି ପରିବେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥାୟୀତାର ଏକାଧିକ ଦିଗକୁ ସମାଧାନ କରି ଆଧୁନିକ କୃଷି ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଦେଶୀ ଚାଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରି ଚାକିରି ଖୋଜିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାବରେ କ୍ୟାରିୟର କରିବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।ମୁଖ୍ୟଅତିଥି ଭାବେ ଲୋକସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓଡ଼ିଶାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ନଟବର ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ଭାରତୀୟ କୃଷିର ପ୍ରାଚୀନ ଅଭ୍ୟାସରୁ ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସ୍ଥାୟୀତା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ଭାରତୀୟ କୃଷିର ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଉପନିବେଶିକ ଯୁଗ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଐତିହାସିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ପ୍ରାଚୀନ ଅଭ୍ୟାସରୁ ଏହାର ବିକାଶକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଦେଶୀ ଚାଷରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଶମନ, କାର୍ବନ ସଂରକ୍ଷଣ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶୀ ଚାଷକୁ ସେ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ।ବିପିସିଏଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଭୁବନେଶ୍ବର ଓୟୁଏଟିର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରଫେସର ଏମ୍ କେ ମହାନ୍ତି କୃଷି ଓ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଜଳସେଚନ ଏବଂ କୃଷି ଅବଶିଷ୍ଟରୁ ଜୈବ ଶକ୍ତି ସମେତ କୃଷି ଓ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କିପରି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ, ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ ଏବଂ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ପ୍ରଫେସର ଏନ୍ ସି ପଣ୍ଡା ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ଜ୍ଞାନ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରାଚୀନ ପୁସ୍ତକ କୃଷି ପରାଶର ମାଧ୍ୟମରେ ବୁଝାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟାପକ ଚାଷ ପଦ୍ଧତି କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଧୁନିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପାଇଁ ସମସାମୟିକ କୌଶଳ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।ଡ. ମଞ୍ଜୁଶ୍ରୀ ସିଂହ ଓ ଡ. ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ପ୍ରଧାନ ସଂଯୋଜନା ସମ୍ପାଦକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସେମିନାରର ସଫଳ ରୂପାୟନ କରିଥିଲେ ଓ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ସେମିନାରରେ ଭାରତୀୟ କୃଷିର ଇତିହାସ, ରାସାୟନିକ ଚାଷର ପ୍ରଭାବ, ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଭୂମିକା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ଡ. ଅମନ କୁମାର, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଦାସ, ମିସ୍ ଐଶ୍ୱର୍ଯ୍ୟାଲକ୍ଷ୍ମୀ ଏଆର, ଡ. ଶୁଭସ୍ମିତା ପରିଡ଼ା, ଡ. ସଞ୍ଜୟ ପ୍ରଧାନ, ଡ. ମଞ୍ଜୁଶ୍ରୀ ସିଂହ, ଡ. ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ବି., ଏବଂ ଡ. ଅନୁଷା କେଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।ଡ. ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ପ୍ରଧାନ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ କୁଳପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉଦଯାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ଅଧ୍ୟାପକ, ପଣ୍ଡିତ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ବୋଲି ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟର ଲୋକସମ୍ପର୍କ ଅଧିକାରୀ ଡ. ଫଗୁନାଥ ଭୋଇ ଜଣେଇଛନ୍ତି ।