ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଓ ଛାତ ଓ ଘରୋଇ ବଗିଚାର ଉନ୍ନତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା।

ବ୍ରହ୍ମପୁର : ବ୍ରହ୍ମପୁରର ପ୍ରେମ୍ ନଗର ସ୍ଥିତ ରୋଟାରୀ ହଲ୍ ଠାରେ ଛାତ ଉପରେ ଏବଂ ଘରୋଇ ବଗିଚା ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଯ଼ୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଓଡ଼ିଶାର ପାଞ୍ଚଟି ମନୋନୀତ ସହରରେ ଛାତ ବଗିଚା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଉଦ୍ଯ଼ାନ କୃଷି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁଦାନ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀ ଉଦ୍ଯ଼ାନ କୃଷି ପରୀକ୍ଷଣ ଷ୍ଟେସନ (ଆଇସିଏଆର-ଆଇଆଇଏଚଆର) ଭୁବନେଶ୍ୱର ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଡ. ପି. ଶ୍ରୀନିବାସ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସହରରେ ଛାତ ଉପରେ ଏବଂ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଦଳ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଜଣେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ହାରାହାରି ୪୦୦ ଗ୍ରାମର ପନିପରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ସବୁ ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିରେ ଉତ୍ପାଦନ ଫଳ ପରିବାର ଆବଶ୍ୟକ।ସେ ଆର୍କା ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍, ଆର୍କା ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍ କୋକୋପିଟ୍, ଆର୍କା ଡିକମ୍ପୋଜର୍, ଆର୍କା ଶସ୍ୟ ପୋଷକ୍ ରାସ୍, ଆର୍କା ଭେଜିଟେବଲ୍ ସ୍ପେଶାଲ୍, ଆର୍କା ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ କନ୍ସୋର୍ଟିୟମ୍, ଆର୍କା ଭେଜିଟେବଲ୍ ସିଡ୍ କିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦିର ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।ଏତଦବ୍ୟତୀତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ତାଜା କୀଟନାଶକ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ମୁକ୍ତ ଜୈବିକ ପନିପରିବା ପାଇବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ବଗିଚା କିପରି ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଗୃହିଣୀ ଏବଂ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ କାକାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।ସେ ଖାଦ୍ୟ ମାଇଲ ହ୍ରାସ କରିବା, ଖାଦ୍ୟ ସୁଲଭତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହରୀ ଉତ୍ତାପ ଦ୍ୱୀପ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଧାରଣା ବିଷଯ଼ରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।ସେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୃଥକୀକରଣ ଏବଂ ଘରୋଇ ବଗିଚା ପାଇଁ ଜୈବିକ ଘରୋଇ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଅତ୍ୟଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଇନର ହ୍ବିଲ କ୍ଳବ୍ ବ୍ରହ୍ମପୁର ର ଆଇ .ପି.ପି. ରଞ୍ଜନା ମିଶ୍ର ସଂଯୋଜନା କରିଥିବା ବେଳେ ପଲ୍ ଚାରିଟି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରାଜୀବ ବିଶୋଇ, ବ୍ରହ୍ମପୁର ଇନର୍ ହ୍ଵିଲ କ୍ଳବ୍ ର ସଭାନେତ୍ରୀ ଜେ. ସୁଦ୍ଧା ରାଣୀ ତଥା ବହୁ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କାରି ଯୋଗ ଦେଇ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ଗାର୍ଡେନିଂ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।ରିପୋର୍ଟ :(କୈଳାଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଚୌଧୁରୀ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *